fbpx
trage computers of trage software
Te trage computer of te zware applicaties?

Microsoft heeft een tool waarmee je alle programma’s en applicaties hun verbruik kunt nakijken. Wanneer je computer traag loopt of je computer kan geen vele programma’s tegelijk draaien dan kan het best handig zijn om gebruik te maken van deze tool, de broncontrole. Je vindt zo onmiddellijk terug hoeveel geheugen, bandbreedte of processor kracht elke applicatie gebruikt.

Hoe te gebruiken?

Er zijn verschillende manieren mogelijk om deze broncontrole te openen. Je kan in het windows zoekvenster gewoon “broncontrole” (resource monitor) intypen en op enter duwen. Een andere gemakkelijke manier is om via het taakbeheer te gaan. Dit doe je simpelweg door rechts te klikken op je taakbalk en taakbeheer te selecteren. Hierna ga je naar het tabblad “prestaties” (Performance) en onderaan kan je meer details aanduiden. Hier krijg je dan ook een extra knop te zien om naar de broncontrole te gaan. Deze opent zich in een nieuw venster om een duidelijk overzicht te krijgen.

PROCESSOR- EN GEHEUGENVERBRUIK

Bovenaan kan je op het tabblad Processor (CPU) klikken. Hier staat dezelfde informatie als in het taakbeheer. Je krijgt procentueel te zien hoeveel verbruik elk proces of applicatie heeft. Als je merkt dat een proces te veel verbruikt of een proces loopt vast dan kan je hier rechts op klikken en het proces stopzetten. Er zijn ook handige grafieken waar je kan nazien of je processor nog voldoende kracht heeft om alles goed te laten functioneren. Let wel op dat je geen belangrijke processen zomaar sluit. Dit kan leiden tot het crashen van windows. Blijf best bij de processen van de programma’s die je kent.

Bij geheugen krijg je een overzicht van het werkgeheugen van je computer. Hoeveel er al in gebruik is en wat er nog overblijft voor andere processen. Je weeral een overzicht per proces hoeveel geheugen (RAM) dat ze gebruiken en of er eventuele fouten gemaakt worden.

SCHIJF EN NETWERK

In het tabblad “Schijf” (Disk) kan je kijken hoeveel schijfruimte programma’s aan het gebruiken zijn. Dit is in feite het tabblad waar je kan nakijken of een actief programma niet teveel opslagplaats gaat gebruiken tijdens het normale functioneren.

Het laatste tabblad is netwerk. Hier kan je nakijken hoeveel gegevens een programma verstuurt over het netwerk of hoeveel dat het programma ontvangt. Dit zijn alle processen die in verbinding staan met het internet. (denk aan Outlook of een webbrowser)