fbpx
beveiliging computers en netwerk
DE ‘GOUDEN’ 3-2-1 BACK-UP REGEL, EN WAAROM U DEZE MAAR BETER TOEPAST!

Elke beheerder zou een back-up moeten hebben.  Een netwerk server waar data op bewaard wordt in uw bedrijf kan je niet zonder laten.
Een van de tijdloze ‘gouden’ regels die effectief elk falingsscenario kunnen aanpakken, wordt de 3-2-1-back-upregel genoemd.  Deze benadering helpt om twee belangrijke vragen te beantwoorden: hoeveel back-upbestanden moet ik hebben en waar moet ik ze opslaan?

WAT HOUDT DEZE REGEL NU JUIST IN?

3 –  Ten minste drie exemplaren van uw gegevens hebben.
Met drie exemplaren bedoelen we uw oorspronkelijke gegevens en twee back-ups.  Het is duidelijk dat hoe meer exemplaren van uw gegevens u maakt, hoe minder risico u loopt om alles te verliezen.
Eén back-up is goed, maar gewoon niet goed genoeg.  Als u slechts één extra exemplaar van uw gegevens hebt, zorg er dan voor dat het zich op een andere fysieke locatie van het origineel bevindt.

2 – Bewaar de kopieën op twee verschillende media.
Het is niet logisch om verschillende back-ups van uw gegevens te maken en ze op dezelfde plek te bewaren.
Waarom? Omdat een veelvoorkomende fout van invloed is op alle apparaten.  Schijven van dezelfde RAID zijn bijvoorbeeld statistisch afhankelijk en vaak, na één schijffout, kunt u de fout van een andere schijf uit dezelfde opslag in een korte periode ervaren (vaak omdat de apparaten ongeveer tegelijkertijd en van dezelfde leverancier).  De back-upregel van 3-2-1 moedigt u aan om back-ups op een groot aantal verschillende media te bewaren: tapes, USB-drives, cd’s, externe en interne harde schijven, enz.

1 – Bewaar een back-upexemplaar op een andere locatie.
Fysieke scheiding tussen kopieën is belangrijk.  Het is echt geen goed idee om uw externe opslagapparaat in dezelfde ruimte te houden als uw productieopslag.  Denk maar aan disasters als brand, diefstal, …  Een cloud back-up kan hier de ideale oplossing bieden!

veiligheid back-up
WAAROM IS DIE BACKUP ZO BELANGRIJK?

In een tijd van virussen, spyware, hackers, cryptolockers en dergelijken, kan u niet voorzichtig genoeg zijn met uw bedrijfsdata!  Tenslotte vormt het eigenlijk de basis van uw bedrijf, denk alleen al maar aan een volledig klantenbestand dat verloren zou kunnen gaan.

EEN BACKUP MAKEN IS ALS INVESTEREN!

Het 3-2-1-plan is een ideale oplossing om uw bestanden een back-up te laten krijgen.  Als u uw bestanden als uw investeringskapitaal beschouwt, wilt u ze zo veel mogelijk diversifiëren om uw blootstelling te beperken mocht het ondenkbare gebeuren.
Liquiditeit is ook van belang, met een lokale back-up en een externe back-up hebt u meer opties voor back-upherstel.
Daarom bevelen we bij Syscom aan deze ‘gouden’ regel toe te passen in uw infrastructuur.  Wij helpen u graag verder bij de implementatie van deze structuur, ook in uw huidige IT omgeving.