fbpx
beveiliging
DATALEKKEN, ZIJN UW ACCOUNTS NOG VEILIG?

Over de jaren heen zijn verschillende bedrijven getroffen door data lekken. Grote bedrijven zoals Dropbox, Yahoo, Facebook en BPOST ontspringen de dans zeker niet. Maar zijn uw accounts na zo’n lek nog altijd veilig?

Websites zoals gotcha.pw hebben goede bedoelingen en tonen gebruikers dat er kans is dat hun accounts met wachtwoorden gelekt geweest zijn. Je kan zelfs op een gemakkelijke manier nagaan of uw bedrijf zijn mailadressen ook getroffen zijn.
Toch zijn er andere plekken waar deze accounts gebundeld en verhandeld worden. Deze relatief goedkope informatie wordt dan gebruikt om gerichte aanvallen op een bedrijf te plegen. Men kan proberen in mailboxen te raken door het gelekte wachtwoord uit te proberen. Maar de voornaamste aanvallen gebeuren via phishing om nog extra informatie te verkrijgen of de gelekte accounts worden gebruikt voor gerichte spamaanvallen.

Hoe jezelf beschermen?

De eerste stap die je moet zetten is nakijken of je niet overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Dit is de gemakkelijkste manier hoe jouw accounts gecompromitteerd worden.

Een andere oplossing is om overal proberen two-factor authenticatie te gebruiken, dit kan je op veel producten toepassen met behulp van SMS of mailberichten. Deze tweede laag beschermt je indien er een wachtwoord gelekt zou worden.

Kijk ook na of je bepaalde gegevens wel moet bijhouden, opkuisen van gevoelige informatie is altijd een belangrijk onderdeel om jezelf te beschermen.

Waar op letten?

Wees in de toekomst voorzichtig met het gebruik van je wachtwoorden en persoonlijke data. Kijk altijd goed na met welke bedrijven je bepaalde data wil delen. Zelfs al zijn deze websites legitiem, ze kunnen altijd getroffen worden door een lek. Je weet immers nooit hoe veilig ze jouw gegevens opslaan.