Hoe sterk is jouw wachtwoord?

De realiteit is dat het bijna onmogelijk is om op elke site een ander wachtwoord te gebruiken dat je gemakkelijk kan onthouden. Toch is er een gemakkelijke oplossing!

Post-its op je scherm?
Nieuwe beveiligingslekken komen wekelijks in het nieuws, ze tonen aan dat mensen vaak onvoorzichtig omgaan met hun wachtwoorden. Post-its op schermen plakken of het hergebruiken van wachtwoorden komen nog altijd te vaak voor op de werkvloer. Daarom willen we jullie een manier tonen die het onthouden van wachtwoorden gemakkelijker gaat maken!

Password managers

Dit zijn programma’s die je helpen je wachtwoorden te organiseren en op te slaan. Alle gegevens worden opgeslagen in een versleutelde database. Om toegang te krijgen moet je nog maar één wachtwoord onthouden, het “master” wachtwoord. Dit is ideaal een lang en sterk wachtwoord omdat hier achter al je andere gegevens zitten.

Op deze manier krijg je een volledig overzicht van je wachtwoorden, je kan overal moeilijke wachtwoorden gebruiken voor elke website of applicatie. Je kan wachtwoorden gemakkelijk kopiëren of ze automatisch laten aanvullen op beveiligde websites.
Ook krijg je de mogelijkheid om automatisch sterke wachtwoorden aan te maken. Deze wachtwoorden bestaan uit minstens 12 tekens, letters, cijfers en symbolen. Zo hoef je nooit zelf wachtwoorden te verzinnen.

Multi-factor authenticatie.

Vele sites geven je de mogelijkheid om je smartphone, e-mail of tokens te gebruiken om een extra beveiliging in te stellen. Ze sturen je een bericht met een code die dient om te verifiëren of de persoon die probeert in te loggen weldegelijk legitiem is. Dit is een zeer sterke extra beveiliging die niet zo veel moeite vraagt. Het is sterk aangeraden om dit te gebruiken om je extra te beschermen.

Ook veel password managers maken hier gebruik van. Deze maatregel zorgt ervoor dat ook je master wachtwoord beveiligd is.

Beveiliging tegen phishing?

Een groot voordeel aan password managers is dat ze je ook kunnen helpen tegen phishing. Ze vullen niet zomaar je wachtwoord op een website aan. Ze maken gebruik van een databank waar veilige websites in staan. Zo weet je zeker dat formulieren die achter je gegevens vragen niet zomaar ingevuld gaan worden door de password managers.

Kijk ook altijd goed of de website een certificaat heeft, deze kan je terugvinden in de URL-balk van je browser.

Enkele voorbeelden
De meeste password managers werken op dezelfde manier:
• AES geencrypteerde database van je gegevens.
• Hashing van je “master” wachtwoord.
• Synchronisatie functionaliteiten.

Het komt dus vaak aan op de extra functionaliteiten die ze aanbieden, of een persoonlijke voorkeur.

Toch zijn hier enkele voorbeelden:
Lastpass – https://www.lastpass.com/nl
Keepass – http://keepass.info/
Dashlane – https://www.dashlane.com/
LogMeOnce – https://www.logmeonce.com/?lang=nl
True Key – https://www.truekey.com/nl