Wifi en Wifi optimalisatie.


Iedereen werkt graag zonder draad, bij smartphones en tablets is dat zelfs een vereiste. Toch is een snel en stabiel draadloos netwerk geen evidentie.
Eerst stellen we realistische verwachtingen en daarna vertellen we u hoe u uw bestaand wifi netwerk kan optimaliseren.

Wees realistisch


Een draadloze verbinding (0,054gbit/s tot 1,3gbit/s) is per definitie trager dan een bekabelde verbinding (1gbit/s). De vermelde snelheden op de doos (tot 1,7gbit/s) zijn eigenlijk marketing en kunnen in de praktijk onmogelijk worden gehaald. Volgt u even mee:
Allereerst is een wifi verbinding is een gedeeld medium: iedereen op het access point deelt de bandbreedte, bovendien gaat het om één richtingsverkeer waar een kabel verbinding twee richtingsverkeer is. Een vaak gebruikte vergelijking is die met walkie talkies: als u alleen met Jan praat zal dat vlot werken (maar wel beurtelings!), zodra An, Karel en Thomas ook over dezelfde radio verbinding hun zegje willen doen zal iedereen veel minder communicatie kunnen doen (= minder dataverkeer). Daarnaast spelen ook de “gekendere” beperkingen van Wifi hun rol: de zwaardere foutcorrectie, de afstand tot het accesspoint, storingen van de access points van de buren en de mogelijke hindernissen tussen uw toestel en het accesspoint.
Daarom spreken we bij een netto resultaat van 300mbit/s (of 0,3 gbit/s) van een uitstekende verbinding, u mag dit ruwweg delen door twee per extra actieve gebruiker (dus 3 actieve gebruikers = elk 100mbit/s). Een bekabelde verbinding is met zijn 1gbit/s (per apparaat) dus duidelijk de winnaar.

Wifi optimalisatie


Nu we een realistisch streefdoel hebben kunnen we kijken waar we kunnen optimaliseren, afhankelijk van de concrete situatie:
– Is het een optie om het access point dichter bij de gebruikende toestellen te brengen?
– Voegen we een extra access point toe aan het draadloze netwerk? (omdat er te veel gebruikers zijn of om een access point dichter bij mobiele toestellen te brengen)
– Kunnen we gebruik maken van andere draadloze kanalen om interferentie met de buren te vermijden? (de 5GHZ band is relatief ongebruikt. U kan een app (wifi analyzer bvb) downloaden om een scan te doen op uw smartphone)
– Is er interferentie van andere (niet-wifi) toestellen? Vooral op de 2,4ghz band spelen ook andere aparaten een rol, denk aan bvb een babyfoon. Om dit uit te meten hebt u een specifiek apparaat nodig

Hulp nodig?


Uiteraard kan Syscom u ook helpen met het optimaliseren (of opzetten) van een Wifi netwerk. Wij hebben hiervoor gecertificeerde engineers in huis, neem gerust contact met ons op!

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht