Wat is een firewall en waarom is die zo belangrijk?

Een firewall is een beschermende barrière tussen jouw computer en andere computers waar je mee in verbinding staat. Je bent met je pc zichtbaar voor de buitenwereld, anders zou je geen enkele website kunnen bezoeken. Je bent zichtbaar door een poort. Dit is een in- en uitgang van je computer die voor een specifiek doel ter beschikking gesteld wordt. Iedere computer heeft heel veel van deze poorten, met ieder een eigen nummer. Poort 80 wordt meestal gebruikt voor internet-browsen en poort 25 voor in- en uitgaande mail. Deze poorten staan open voor deze services. Wanneer je echter niet surft of mailt, blijven deze poorten gewoon openstaan. Een firewall sluit deze poorten als er geen gebruik van gemaakt wordt.

Zonder firewall laat je dus letterlijk de poort open staan voor indringers. Wanneer je een Windows-installatie gedaan hebt en aansluit op het internet zonder firewall, zal de computer binnen enkele minuten aangevallen worden van buitenaf. Deze aanvallen worden via openstaande poorten gedaan. Je wordt dan bestookt met pop-up berichten. Zonder dat je het merkt zullen Trojans, virussen en wormen in het geheugen geladen worden; spyware en malware worden in je browser verstopt.

De meeste standaard geïnstalleerde firewalls, zoals die van Windows, waarschuwen voor ongewenst inkomend verkeer en verdachte verbindingen. Iedere aanvraag om toegang tot de pc te krijgen, zal eerst langs de firewall moeten passeren. De firewall herkent een aanval op basis van regels en wetten die jij de firewall oplegt en leidt de aanval vervolgens af. Daarnaast geeft hij je een waarschuwing dat er een aanval heeft plaatsgevonden.

Er zijn twee soorten firewalls.

Een hardwarematige firewall beschermt meerdere computers binnen een netwerk. Wanneer er dan een aanval gebeurt, zal de hardwarematige firewall de aanval afweren nog voor deze de pc’s binnen het netwerk heeft kunnen bereiken. Dat is veel veiliger en gemakkelijker dan iedere pc afzonderlijk te beveiligen.

Een softwarematige firewall installeer je op elke pc individueel. Zo ben je ook buiten een afgeschermd netwerk beveiligd. Dat is verstandig als je veel onderweg bent en niet altijd met een VPN het veilige bedrijfsnetwerk kunt gebruiken.

Syscom maakt gebruik van een Watchguard firewall. Deze hardwarematige firewall zorgt ervoor dat al je inkomend en uitgaand verkeer gemonitord wordt. Wij zorgen er ook voor dat deze up to date blijft zodat we tegen de meest recente aanvallen een zo hoog mogelijke veiligheid kunnen garanderen.