Support
logo syscom
23-09-2024 | 3 min

Een netwerk in balans met VLANs

afbeelding nieuwartikel Een netwerk in balans met VLANs

De dag van vandaag hebben zelfs de simpelste dingen een verbinding met het internet. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast, wasmachine, thermostaat, lampen, speakers en nog zoveel andere voorbeelden. Dit zorgt ervoor dat we onze dagelijkse zaken makkelijker kunnen bijhouden of zelfs automatiseren. Het kan ons leven makkelijker maken, maar er is een kant van dit verhaal waar we meer aandacht aan moeten geven om veilig om te kunnen gaan met deze toestellen en data.


Voor de meeste mensen is het simpel, zet het op de WiFi en het werkt! Toch kan dit een reëel gevaar vormen als we ons er niet van bewust zijn. Op vlak van cybersecurity is het de laatste jaren duidelijker dan ooit om je toestellen tijdig van een update te voorzien. Hoe frustrerend het soms ook kan zijn, updates bevatten meestal belangrijke aanpassingen die ons beschermen tegen cyberaanvallen. Met dit in het achterhoofd zijn er nog veel toestellen die weinig of soms zelfs nooit een update hebben gehad. Hoe vaak kijkt de gemiddelde persoon of hun wasmachine een update nodig heeft?


Om jezelf en/of je organisatie beter te kunnen beschermen is de beste oplossing om deze toestellen te scheiden van je interne netwerken maar dit hoeft niet met fysiek verschillend netwerkapparatuur. De oplossing? VLANs! Hieronder volgt meer informatie over wat het is, hoe cruciaal het kan zijn en wat voorbeelden om je meer wegwijs te maken in een veiligere online wereld.


Wat is een VLAN?

Een groot deel van de mensen heeft al wel eens gehoord van een LAN (Local Area Network) netwerk, dit is simpelweg het lokale netwerk waar je op verbonden bent, de V voegt hier enkel het stuk Virtueel aan toe.


Wat zijn de voordelen van VLANs?


-         Scheiding van apparaten of toegang


Met andere woorden zijn het Virtuele LAN netwerken die over dezelfde netwerkapparatuur en kabels kunnen lopen maar toch volledig van elkaar gescheiden zijn. Dit geeft ons de mogelijkheid om al die “Smart”-toestellen te isoleren van het interne netwerk zonder de functionaliteit ervan te verliezen.

Dit is niet alleen handig voor het scheiden van bepaalde apparaten maar denk ook bijvoorbeeld aan locaties of groepen in bedrijven; denk maar aan studenten en leerkrachten in een school. Hierbij wordt al snel duidelijk dat leerlingen niet zomaar aan alle gegevens of toestellen mogen geraken. Dit kan verholpen worden door hun op een aparte VLAN te zetten.

Als er gebruik wordt gemaakt van VoIP krijgen de toestellen best ook een eigen VLAN om ervoor te zorgen dat deze data niet verstoord of vertraagd wordt door andere toestellen op hetzelfde netwerk.


-         Flexibiliteit en schaalbaarheid


Als de apparatuur er al staat kan er een nieuwe VLAN geconfigureerd worden als dit nodig is, denk bijvoorbeeld aan videobewaking, WiFi access points, gastnetwerk, feestzalen, enz…


-         Beheren van onnodig verkeer op het netwerk


Elke keer als onze toestellen willen communiceren met een ander toestel waarvan ze de gegevens niet kennen sturen ze een bericht uit naar iedereen in hun eigen netwerk, hoe meer toestellen er verbonden zijn hoe meer van deze berichten er rondgaan. Er is een reële mogelijkheid dat te veel van deze berichten de rest van het netwerk sterk vertragen. Door het instellen van VLANs beperken we dit tot het netwerk van de VLAN zelf en niet het hele interne netwerk wat ook voor een soepelere communicatie zorgt.


-         Kostenbesparing


Het grootste deel van “managed” netwerkapparatuur ondersteunt het gebruik van VLANs, hierdoor heb je geen meerdere fysiek gescheiden netwerken meer nodig om veilig te laten verlopen.


Wat hierboven beschreven staat is maar het begin van de mogelijkheden en voordelen van VLANs maar met deze informatie kan je al verder denken aan een toekomst met een efficiënter en veiliger netwerk.

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons nu!