logo syscom
Support
logo syscom
07-12-2023 | 1 min

Glasvezel als internet aansluiting

afbeelding nieuwartikel Glasvezel als internet aansluiting

Overal zien we tegenwoordig de werkzaamheden van telecombedrijven voor de installatie van glasvezelbekabeling, ook wel bekend als “fiber”. Maar wat houdt glasvezel precies in voor onze internetverbinding? Wat zijn de voordelen? Om op deze vragen te antwoorden zullen we eerst de alternatieven overlopen.


(V)DSL

DSL bestaat al geruime tijd in België en is één van de meest voorkomende vormen van internetaansluitingen. Dit is omdat ze vroeger ook als telefoonkabel werd gebruikt en daardoor gemakkelijk kon worden aangepast voor internetgebruik. Deze kabel zijn maximumsnelheid voor het internet is echter beperkt waardoor gigabit-aansluitingen niet mogelijk zijn. Ook bij deze kabel is het niet mogelijk om de upload- en downloadsnelheid gelijk te krijgen waardoor de uploadsnelheid vaak aanzienlijk trager is dan de downloadsnelheid.


COAX (Kabel)

Internet over coax is mogelijk gemaakt dankzij de kabelinfrastructuur van tv-aanbieders. Deze kabel kan hogere snelheden aanbieden dan DSL, maar ook hier is upload- en downloadsnelheid verschillend. Een gigabit-aansluiting is mogelijk met de juiste modeminstallatie.

 

Waarom voor glasvezel kiezen?

Glasvezel biedt oplossingen aan waar DSL en COAX tekorten hebben. Het maakt gebruik van dunne glasvezelkabels om data met snelheid van het licht te verzenden. Hierdoor zijn de snelheden voor downloaden & uploaden enorm verhoogd. Ook is het mogelijk om de download- en uploadsnelheid gelijk te krijgen.

We spreken hier voornamelijk over de voordelen voor de snelheid van het internet, dat is dan ook een belangrijke factor voor de kwaliteit. Denk maar aan streaming diensten: als u uw serie wil zien op de hoogste resolutie met beste kwaliteit, dan is er nood aan hogere snelheid van uw internet. Maar ook voor uw werk kan dat zeer handig zijn als veel mensen van thuis werken: deze verbinden uiteindelijk ook over het internet.

Glasvezel is ook een toekomstbestendige keuze. Dankzij de hogere snelheden zal glasvezel niet alleen aan de huidige behoeften voldoen, maar ook klaarstaan om in te spelen op de steeds toenemende eisen van een snel evoluerende digitale wereld.

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons nu!