Werken bij Syscom?! Dat kan! Wij zijn momenteel op zoek naar iemand om ons team te versterken.Vacatures bekijken
logo syscom
22-03-2023 | 3 min

Password managers: een onmisbare tool in de online wereld.

afbeelding nieuwartikel Password managers: een onmisbare tool in de online wereld.

Inloggen bij een website, op je mail of misschien je dagelijkse tools. We kennen het allemaal, dat moment wanneer je opnieuw moet inloggen en je niet meer weet welk wachtwoord je moet ingeven.

Veel mensen gebruiken hierdoor hetzelfde wachtwoord op meerdere websites en dit is helemaal niet veilig. Maar voor elke website een uniek wachtwoord onthouden is ook onbegonnen werk. Hoe lossen we dit probleem op? Password Managers!

 

Wat is een Password Manager?

Zoals de naam het zelf al zegt is dit een tool die je helpt met het beheren van je wachtwoorden. Zo moet je zelf maar 1 “master password” onthouden die je toegang geeft tot alle andere logins.

De meeste Password Managers hebben extra hulpmiddelen om willekeurige, sterke wachtwoorden aan te maken. Maar het kan ook belangrijke notities of zelfs je bankkaart informatie voor online betalingen bijhouden.

 

Hoe werkt een Password Manager?

Er zijn verschillende password managers die op hun eigen manier werken maar de 2 grootste verschillen zijn: Self-Hosted of Cloud-Hosted.

Self-Hosted wordt voornamelijk gekozen wanneer privacy en security van hoogste belang zijn. Maar je moet zelf al kennis en infrastructuur hebben om dit mogelijk te maken.

Voor de meeste mensen en bedrijven is een Cloud-Hosted oplossing meer dan voldoende. Dit werkt zoals bijvoorbeeld OneDrive of Google Photos met een server in de cloud die je data bijhoudt en beschermd. Om deze data te bereiken heb je een account en applicatie of browser plug-in van de Password Manager nodig.

Hier kan je dan al je websites, tools en andere applicaties die een login met wachtwoord nodig hebben aan toevoegen. Wanneer je met het internet bent verbonden gaat de Password Manager synchroniseren met de cloud. Zo heb je de nieuwe gegevens op al je toestellen ter beschikking.

Wanneer je op een website komt en moet inloggen kan je in de Password Manager klikken en worden alle gegevens voor jou ingevuld.

 

Waarom een aparte Password Manager en niet die al in mijn webbrowser zit?

Een Password Manager die in een browser zit verwerkt heeft meestal het nadeel dat dit enkel werkt in die browser. Dit maakt het synchroniseren tussen al je toestellen moeilijker. Ook is dit niet zo veilig als je denkt. Vaak zijn we allemaal ingelogd op onze webbrowsers zonder dat we een wachtwoord moeten ingeven. Als dit het geval is kan iedereen met toegang tot je browser zonder problemen aan al je wachtwoorden.

Een aparte Password Manager vraagt elke keer (de frequentie is meestal zelf in te stellen) om je te identificeren. Op mobiele toestellen kan dit zelfs met je vingerafdruk of gezichtsherkenning.

 

Wat als ik geen internetverbinding heb?

Dit is geen enkel probleem voor de logins die al gesynchroniseerd zijn. Wanneer je de Password Manager op je mobiel toestel opent gaat deze een lokale kopie maken van alle logins. Ook zijn er desktop versies van de meeste Password Managers die een lokale kopie hebben. Dit wilt dus zeggen dat je zelfs zonder internet verbinding aan je al gekende wachtwoorden geraakt.

 

Cool! Waar kan ik een Password Manager vinden?

Er zijn veel bedrijven die een cloud-hosted password manager aanbieden. Elk met hun eigen voor- en nadelen die je moet afwegen. Sommige hebben een betalende premium optie die je extra mogelijkheden geven maar het is belangrijk dat je zelf uitmaakt wat voor jou het belangrijkste is.

Een paar van de meest gebruikte en betrouwbare Password Managers zijn:

-         Bitwarden

-         Dashlane

-         NordPass

-         Zoho Vault

-         1Password

En nog veel meer

 

Nu dat je de nodige kennis hebt om het online leven een stuk makkelijker en veiliger te maken kan je er volledig tegenaan.

Vragen? Opmerkingen? Contacteer ons nu!